Interkulturne konverzacijske radionice

Zaklada Zajednički put i Centar za mirovne studije (CMS) pokrenuli su interkulturne konverzacijske radionice na kojima starije osobe, tražitelji azila u Hrvatskoj i volonteri CMS zajedno razgovaraju o svakodnevnim temama.

Cilj radionica je pomoći tražiteljima azila da nauče hrvatski jezik, ali i da se upoznaju s kulturom, svjetonazorima i vrijednostima koji su karakteristični za naše društvo te doprinijeti njihovoj integraciji.

Međutim, tijekom radionica azilanti nisu samo pasivni primatelji. Razgovarajući o najrazličitijim temama, dotičemo se njihove kulture i jezika te učimo o njihovom svjetonazoru i iskustvu. Bivajući u kontaktu s drugim i drugačijim učimo nešto novo, osvješćujemo svoje poglede i mijenjamo se, jer kontakt s Drugim uvijek nudi priliku da osvijestiš i spoznaš sebe.

Jedna gospođa koja radi u grupi s mladićem iz Afganistana istaknula je kako tijekom interkulturnih radionica i razgovora dobiva vrlo mnogo, u smislu da vježba razmišljati i izražavati se na drugačiji način, jer nije jednostavno nekome tko je govornik stranog jezika, a to znači i drugačijeg načina kategoriziranja svijeta i svjetonazora, objasniti značenje i upotrebu neke riječi koristeći pojmove jezika koji je on tek počeo učiti.

Jedna gospođa koja je u grupi s dvadesetogodišnjakom iz Afganistana koji govori vrlo malo hrvatskog nakon prve radionice bila je vidno ganuta jer joj je mladić, koristeći mješavinu tek naučenog hrvatskog, engleskog i gestikulaciju rukama (što predstavlja čisti jezik emocija jer dolazi iz želje da se iskomunicira ono što se stranim riječima ne može), rekao: ja sam sretan što sam ovdje i što mogu učiti hrvatski.

Ako volite susrete različitih kultura i želite pridonijeti integraciji azilanata u naše društvo, ali i naučiti nešto novo o kulturalno različitim drugima, osvijestiti svoje kulturom uvjetovane svjetonazore i naučiti nove vještine, pridružite nam se na konverzacijskim radionicama…

Hošumadin! (izgovoreno na farsiju to znači – dobrodošli!)

April 13, 2017

Ostali projekti