Kako zaustaviti nasilje nad starijim osobama

“Zaustavimo nasilje nad starijim osobama” naziv je projekta pokrenutog i osmišljenog s ciljem kako bi se građane osvijestilo o potrebi da stariji žive bez nasilja te kako bi se stvorila pozitivna medijska percepcija protiv nasilja nad starijima.

Centar za kvalitetu života Forum 50+ iz Velike Gorice i Udruga “GI Moj grad Sisak” zajednički su proveli projekt „Zaustavimo nasilje nad starijim osobama“ na području 10 gradova Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije.

Nasilje nad starijima je svaki čin koji šteti starijoj osobi, a provodi se od strane nekoga kome vjeruju, poput odraslog djeteta, člana obitelji, partnera, njegovatelja ili prijatelja, definicija je nasilja nad starijim osobama koje je prisutno u današnjem društvu, a vrlo se malo o njemu govori i piše. Stoga su Forum 50+ te Udruga „GI Moj grad Sisak“ odlučili pokrenuti ovakav projekt kako bi osvijestili građane o potrebi da starije osobe žive bez nasilja te kako bi se stvorila pozitivna medijska percepcija protiv nasilja nad njima.

Osim rada s izravnim korisnicima, cilj je bio i promovirati ljubičastu boju te međunarodni dan svjesnosti protiv nasilja nad starijim osobama (15. lipnja). Ovaj projekt financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nedavno je održan i četvrti webinar kojime se projekt približio kraju, a na webinaru su sudjelovali mr.sc. Ivan Svetopetrić, iz Udruge Forum 50+, Melita Uroić, Štefanko, zatim, dr. sc. Daša Poredoš Lavor, Novi Život d.o.o., Tihomir Lavor, GI „Moj grad Sisak”, Sanja Radica, iz Zaklade „Zajednički put”, prof. dr. sc. Silvija Rusac s Pravnog fakulteta, Orhideja Skale Družak, pučka pravobraniteljica.

Kako poboljšati sustav pomoći starijim osobama?

Prijedlozi stručnjaka i zainteresirane javnosti koji su doneseni korak su ka poboljšanju razvoja sustava pomoći za starije osobe koje trpe nasilje. Tako je predloženo da broj telefona 116-006 prihvatiti i kao središnji nacionalni broj za pomoć starijim osobama i u tu svrhu izraditi i educirati volontere za radu u Udruzi za pomoć žrtvama za pomoć iz područja skrbi za starije osobe.

Drugi korak je organizirati Nacionalnu mrežu udruga za pomoć starijim osobama. Preporučujese Ministarstvu demografije da u natječajima ovo bude uvjet financiranja. Potrebno je, kažu, i na nacionalnoj razini promovirati 15.lipanj, Svjetski dan svjesnosti protiv nasilja nad starijim osobama s prepoznatljivim ljubičastim logom te provesti cjelovito istraživanje nasilja nad starijim osobama.

Također je predloženo da sudionici ovog projekta, ali i druge institucije, sudjeluju u EU platformi problematike nasilja nad starijima i pridonositi prevenciji naselja (komisije, online anonimne prijave, akcije i drugo) te da se nastavi administriranje Facebook stranice „Zaustavimo nasilje nad starijima“ i osigura stalna postava spota na www.forum50.hr, YouTube, Facebooku i Vimeo platformi.

Nositelji projekta ističu i kako je potrebno Poticati provedbu članka 195. Zakona o socijalnoj skrbi,, predlagati i poticati izradu i provedbu projekata i Programa o zdravom i dostojanstvenom starenju (ESF, tijela RH i EU te Age-platforma i dr.) te donijeti Zakon o prevenciji zlostavljanja nasilja nad starim osobama.

Rezultati projekta

Za vrijeme trajanja projekta organizirana su četiri webinara u trajanju 3,5 sata, na kojima je aktivno sudjelovalo 15 osoba. Održano je 13 radio emisija te je uključeno 535 izravnih korisnika, petero volontera, te je zaposlena jedna mlada osoba koja je ranije imala status nezaposlenog. Uključilo se i 62 osobe iz lokalne samouprave.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja koji pokazuju da je u svijetu, kad je u pitanju nasilje nad starijim osobama, najčešće psihološko zlostavljanje s 11,6 posto. Slijedi financijsko zlostavljanje s 6,8 posto, dok se 4,2 posto ispitanika izjasnilo kako ih se zanemaruje. O tjelesnom zlostavljanju izjasnilo se 2,6 posto, a od toga 0,9 odgovorilo je da su bili seksualno zlostavljani. Rezultati su to 52 studije iz 28 zemalja. Zlostavljanje starijih ljudi godišnje prouzrokuje 2.500 ubojstva u Europi, što je više nego dovoljan razlog da se ovaj problem društva itekako posvijestiu široj javnosti.

November 13, 2017

Ostali projekti