PUBLIKACIJE

AGE_Platform – Priručnik za izgradnju kapaciteta vaše organizacije

AGE je objavio Priručnik za izgradnju kapaciteta pod nazivom „Prema „age-friendly“ Europskoj uniji – set alata za pomoć starijim osobama i njihovim organizacijama pri zagovaranju“ namjenjen osobama odnosno organizacijama koje zastupaju ideju o „age-friendly“ EU.

„Age-friendly“ koncept dolazi iz kampanje o age-friendly okruženjima. Age-friendly EU je EU koja podržava sve dobne skupine, EU koja zadovoljava potrebe i vrijednosti našega društva kroz participativne pristupe.
Vodič je pun korisnih savjeta i poveznica na dodatne sadržaje i informacije korisne svim udrugama i organizacijama koje se sastoje od ili zastupaju osobe starije životne dobi. Vodič smo u potpunosti preveli na hrvatski jezik i dostupan je za preuzimanje na našim web stranicama.

O priručniku:
Akumulirajući znanje i iskustvo u ispitivanju i razvoju participativnih pristupa ovaj set alata ima za cilj širiti riječ i pružiti potporu starijim osobama i njihovim organizacijama u zagovaranju „age-friendly“ drušva odnsno „age-friendly“ Europske unije. Također i svatko tko želi utjecati na procese odlučivanja koji utječu na starije osobe i donošenja odluka u oblasti starenja može koristiti ove alate
AGE ovim vodičem želi posebno podržati svoje članove i druge organizacije starijih osoba u utjecanju na nacionalne politike kao i politiku Europske unije koje su relevantne za starije osobe; želi podržati i izgradnju partnerstva te omogućiti uvid u novosti u relevantnim politikama EU i mogućnostima financiranja. Ovaj se vodič temelji na nekoliko projekata i inicijativa u koje je AGE platforma bila izravno uključena, kao što su AFE INNOVNET, INNOVAGE, ASCE i WeDo projekt.

Vodič prati kampanju za „Age-friendly“ EU na način da prati razvoj koraka od planiranja do vrednovanja kampanje.

Priručnik sadrži:

  • Osnovni podaci o starenju i zašto su nam potrebna „age-friendly“ okruženja;
  • Radni model koji se može prilagoditi širokom rasponu kampanja
  • Savjeti koji će vam pomoći planirati i procijeniti svoje strategije i akcije;
  • Alati za provedbu određene akcije zagovaranja.

Priručnik ima za cilj biti dobra polazna točka za bilo koju organizaciju starijih ljudi koja žele promicati pozitivnu viziju starenja i starijih ljudi, a dolazi s konkretnim prijedlozima u tome kako to učiniti. To vam daje neke ideje o tome gdje početi, kako izgraditi svoj slučaj i kako za širenje svoje poruke.
Ovdje možete preuzeti Priručnik za izgradnju kapaciteta vaše organizacije.

8.3.2016